Duurzaamheid

Stoken op pellets wordt steeds populairder. En dat is natuurlijk niet zomaar. Stoken met pellets is een duurzame manier van stoken. En dit is om een aantal redenen erg fijn. Zo hoef je minder hout te gebruiken en dit is uiteindelijk weer beter voor het milieu. Ben je benieuwd waarom pellets zo duurzaam zijn? En wat nog meer voordelen zijn van stoken op pellets? Lees dan vooral even verder.

Duurzaam en hernieuwbaar

Hout is de enige vaste brandstof die altijd opnieuw geplant en geoogst kan worden en dus voor de volgende generaties blijvend beschikbaar zal zijn. Houtpellets worden gemaakt uit afvalstromen van duurzaam beheerde bossen.

Klimaatvriendelijk

Pellets verbranden CO2-neutraal. De CO2 die uitgestoten wordt door ze te verbranden, is gelijk aan de hoeveelheid CO2 die het houtafval zou uitstoten als je het laat rotten en composteren in het bos. Houtpellets dragen dus bij aan de strijd tegen de klimaatopwarming. Dit maakt pellets tot de energiebron van de toekomst.

Lokale brandstof

Pellets worden geproduceerd als ‘bijproduct’ in grote Belgische houtzagerijen in Virton, Vielsalm, Bertrix, Deinze, Dessel, Fleurus … Het hout dat deze zagerijen verwerken, is afkomstig uit lokale bossen (meestal binnen een straal van 50 tot 100 km). De pelletproductie gebeurt dus heel dicht bij de verbruiker. Pellets leggen een zeer korte afstand af in vergelijking met de afstanden die olie, gas en uranium afleggen om tot bij ons te geraken.

Zonder chemische middelen

De grondstof van pellets is zuiver afvalhout. De spanen worden in speciale machines onder hoge druk samengeperst. Daarbij worden geen lijm of andere chemische bindmiddelen gebruikt. Pellets worden voortdurend aan kwaliteitscontroles onderworpen. De labels DIN+ en EN+ tonen aan dat de houtpellets getest en goedgekeurd zijn voor gebruik.